Jdi na obsah Jdi na menu
 


Československo tour skončilo. Jaké vlastně bylo?

18. 11. 2008

Právě včera, v den státního svátku 17. listopadu 2008, skončilo turné Daniela Landy s názvem Československo. Pojďme se trochu ohlédnout za šňůrou koncertů u nás a poprvé také na Slovensku.

Vezmeme to popořadě. Dan Landa na začátku roku boural na Rally Šumava. Nevědělo se, zda turné stihne. Stihl! I když následky nehody byly trochu znát, vydal se po republice a odzpíval krásné koncerty. Celá štace začala už 22. dubna v Ostravě. O tři dny později se koncert konal v Pardubicích a 29. dubna česká část skončila v hale na pražském Výstavišti. Poté Dan poprvé zavítal k sousedům na Slovensko. "Na Slovensku jsem měl vždy moc přátel a mám k němu velmi dobrý vztah," tvrdil zpěvák. Koncerty se tedy uskutečnily 23. května v Košicích a 25. května v Bratislavě.

Na turné si Dan vzal i dvě předkapely. Českou skupinu, která zpívá písně Waldemara Matušky v rockové úpravě, nesoucí název Walda Gang. A také polskou kapelu Kult. Názory na výběr "rozehřívacích" souborů byly různé.

ObrazekPrvní zastávka Československa a hned vyprodáno! Ono ani na dalších místech tomu nebylo jinak. Navíc, v Ostravě se natáčel záznam, který vyjde na DVD. Proč se natáčelo právě v ČEZ aréně? Hlavně kvůli akustice. "Ukázalo se to už před třemi lety během turné Bouře. V Ostravě byl lepší zvuk než v Praze," vzpomněl Radim Vaněk z pořadatelského týmu. DVD by mělo vyjít příští rok. Jak to tedy ve zkratce na koncertě vypadalo? Landa si diváky podmanil hned druhou písní 1938, při které odhodil kápi, v níž přišel, sledován kamerami už od šatny. Při prvních písních odhalil Landa část elektronické výbavy, která jej na turné doprovázela. Vedle obligátních velkoplošných pláten na bocích jeviště šlo také o obří obrazovky tvořící pozadí pódia, na které při druhé písni promítal záběry z mobilizace v září 1938 a z březnového obsazení protektorátu o půl roku později. O velké show nemohlo být pochyb.

Další kroky Dana směřovaly do Pardubic, kde bylo, jak jsem zmiňoval, zase vyprodáno a zase to byla velká show plná efektů. Co na playlist říkají druzí? Byl správně zvolen? "K mému překvapení se Danielovo hudební pásmo zcela lišilo od předchozích turné. Live verze písní z alba Konec byly nepoznatelně zaranžovány a od studiové nahrávky se svým přednesem nikterak hudebně nelišily. Landa rovněž představil své nové písně, které by měly každým dnem vyjít na jeho další desce," hodnotil zpravodaj pro idnes.cz.

Po dalších koncertech v Praze, Košicích a Bratislavě turné končí. Ne na dlouho. Mezitím všichni fanoušci čekali, že si koupí CD Nigredo, ale nekoupí. Musí počkat až na jaro 2009. CD prý bude ještě lepší, než mělo být původně. Dan ale prezentoval několik songů už na první části turné. A opravdu se máme na co těšit. V červenci přichází dobrá zpráva, pro ty, co turné nenavštívili. Pro velký zájem jsou přidány dva koncerty! 28. října v Brně a 17. listopadu v Plzni. Tím pádem začala podzimní část turné, která se odehrála v den státních svátků. Navíc v Brně Dan chystá divadelní drama Tajemství Zlatého draka.

ObrazekBrno i Plzeň opět praská ve švech. Nikdo nic jiného nečekal. Dan občas zapomněl text, ale to nikomu nevadilo. Přesto se nabízela otázka, co by mělo být příště lepší či úplně jiné? "Zvukaře a pomocný štáb bych na dalším turné zcela jistě kompletně vyměnil. Celý koncert jsem měl nazvučen tak, že jsem neustále slyšel hlavně elektrickou kytaru. Dnešní moderní nazvučení akcí, kdy jsou nahrazeny standardní a osvědčené odposlechy na pódiu sluchátkem v uchu hudebníka jistě nemá Landův štáb ještě osahaný. Landa několikrát ukazoval, prstem v uchu, na problém s odposlechem, což dle jeho výrazu mělo nemalý podíl na celkovém dojmu z koncertu. Vzpomenu-li si na turné Vltava či Bouře, zjistím, že podobných vzkazů ke zvukaři posílal hodně i na těchto koncertech. Pokud se tento problém opakuje, jak jsem zaznamenal, neustále, měl by Landa vyměnit zvukaře. A nebo se jedná jen o Landovu výmluvu?," reagoval zpravodaj idnes.cz.

Ovšem velkou pochvalu zaslouží doprovodná kapela, která je vždy skvělá. Hlavně na bicí hrající Marek Žežulka a doprovodný zpěvák Ladislav Spilka. Chyběl ale baskytarista Jan Alán, kterého nahradil mladší hudebník.

Závěr? Většinu fanoušků tohle turné velmi potěšilo. Připočteme-li ještě další Danovi letošní aktivity, jako jsou: life show Peklo s Landou, muzikál Touha, listopadový Zlatý drak v Brně a další, tak myslím, že by si zasloužil i nějakou tu cenu. Podle mého totiž letos tvořil nejvíc. Dane díky!

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Archív