Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční rozhovor s Olgou Lounovou: Ráda zkouším nové věci a limity vlastní osobnosti

27. 12. 2010

10.jpgJméno Olga Lounová můžete slyšet téměř denně. Mladé zpěvačce a herečce se totiž daří. V kinech právě běží nový film Tacho, kde hraje jednu z hlavních rolí a rádia dobývá hit Láska v housce, který nazpívala spolu s Xindlem X.

Do toho všeho se jí ještě zalíbilo v závodním voze na pozici navigátorky. A má za sebou i ostrý start na pražském Rallysprintu. "Už jsem si vyzkoušela i plameny z motoru, což je po autě hozeném na střechu druhá věc, která se člověku jen tak v životě nestane," usmívá se sympatická blondýnka.

V kinech právě běží nový film manželů Landových Tacho. Ty v něm hraješ hlavní ženskou roli, spolujezdkyni Lucii. Jak snímek s odstupem času hodnotíš?
Když jsem ho viděla poprvé hotový, bylo to až neskutečně dojemné. Mám na natáčení mnoho zajímavých vzpomínek, které mě posunuly o několik let dopředu, za což jsem vděčná.

Kritika jej moc pozitivně nepřijala. Zabýváš se tím, nebo ji jednoduše ignoruješ?
Myslím si, že z tohoto filmu bude jednou česká klasika a to říkám bez zaujetí. Kritiky neřeším, přestože na moji Lucii jsou spíše pozitivní. Za filmem si stojím, a i když si uvědomuji malé nedostatky, považuji ho za krásné dílo.

Zato u fanoušků vzbudil film velký ohlas. Pochvalují si zejména vtipný scénář a svižný děj. To je přece důležitější než nějaké recenze, ne?
Přesně tak. Důležité je to obrovské množství pozitivních reakcí diváků, rychle se uchycující filmové hlášky a rostoucí návštěvnost kin.

Měla jsi ze začátku vedle Daniela Landy, který hraje závodníka Alexe, trému?
Je to zvláštní, ale já trémou příliš netrpím. Spíše chvěním radosti a napětí. Naučila jsem se asi trému převést v pocit očekávání. Vím, že se nic horšího, než nezdar nebo chyba, stát nemůže a chyby jsou tu proto, abychom se z nich poučili. Co se týče Daniela, tak jsem se velmi těšila na společnou práci a byla jsem připravena na nejhorší i nejlepší variantu. Nakonec to dopadlo více než pozitivně a našla jsem v něm fantastického, pracovitého a zajímavého kolegu, přítele i oporu.

Jak moc se hlavní hrdina, zmiňovaný závodník Alex, podobá Danovi?
Jistým způsobem velmi. Jen Daniel je mnohem více upovídaný a má větší smysl pro humor. A na druhou stranu skoro vůbec. Tak si z toho vyberte pro vás vhodnou variantu. (smích)11.jpg

Sednout do závoďáku jsi se nebála?
Částečně. Ono to nebezpečí, které si uvědomuji, je o to víc lákavé. Asi mi chybí jedno kolečko a to kolečko pudu sebezáchovy.

Byla při natáčení chvíle, kdy jsi měla opravdu strach?
Ráda zkouším nové věci a limity vlastní osobnosti, takže jich příliš mnoho nebylo. Jen jedna moje malá část mi neustále našeptávala, že jsme se asi zbláznili. (smích)

Ve všech nebezpečných scénách jsi ve voze přítomná, což znamená, že jsi neměla dubléra. Co se ti honí hlavou, když ve 160 km rychlosti najíždíš na skok?
Dotkneme se duhy nebo ne?

Zajímaly tě automobilové závody už v minulosti, nebo jsi je poznala až díky filmu?
Už od dětství s taťkou objíždíme závody jako diváci a v posledních dvou letech dokonce jako závodní tým, protože můj malý pětiletý bráška Daniel jezdí jako nejmladší závodník Racer Buggy. Navíc taťka renovuje české veterány a má kamionovou autodopravu, takže jsem holka z dílny.

Vypadá to, že se ti v závodním voze zalíbilo. Už jsi absolvovala i ostrou jízdu na pražském Rallysprintu.
Bylo to famózní i přes veškeré riziko a technickou závadu, která nám neumožnila závod regulérně dokončit. Už jsem si vyzkoušela i plameny z motoru, což je po autě hozeném na střechu druhá věc, která se člověku jen tak v životě nestane.

7.jpgMáš v plánu závodit i nadále?
Stoprocentně pojedu s Jaromírem Tomaštíkem a jeho JTRT týmem rallysprint v Kostelci. Víc se uvidí.

Vraťme se ještě k filmům. Tacho byl tvůj první velký herecký počin, že?
Řekněme první velký filmový. Jinak jsem měla jednu z pěti hlavních rolí v seriálu Ošklivka Katka a spoustu menších televizních a filmových rolí.

Pokud si ale dobře vzpomínám, objevila jsi se i v Renčově Románu pro ženy.
To byla opravdu mikrorole, ale spousta lidí si moji Bludičku díky líbací scéně s Markem Vašutem pamatuje.

Veřejnost tě ale bere více jako zpěvačku. A první co se jim vybaví je hit Láska v housce. Ještě nemáš této písně plné zuby? Rádia ji hrají několikrát denně.
Ne, čím víc jí hrají, tím víc jí mám ráda. (smích)

Tohle je tvá první společná píseň s Xindlem X, který je zároveň i tvým partnerem. Máte v plánu na tuhle spolupráci nějak navázat?
Na mojí nové autorské desce Rotující nebe, která vyjde v únoru, mám od Xindla X například skladbu Gynekolog amatér. A chystáme spolu několik zajímavých projektů.

Tvá aktuální kapela vznikla na základě castingové show, kterou mohli diváci sledovat na internetové televizi Stream.cz. Teď už tedy zbývá vydat jen tu desku. Znamená to, že je na dobré cestě?
Právě jsem těsně před podpisem smlouvy se společností Universal, tak mi držte pěsti. S jejich podporou má deska vyjít již v únoru.8.jpg

Myslím, že o další hity nebude nouze. Stačí jmenovat vydařenou píseň Padám nebo K výškám, se kterou jsi dokonce vyhrála v zahraničí.
Uvidíme, co na to moji posluchači. Ale na koncertech s kapelou se všichni dobře baví a zpívají, tak snad se budou písně líbit.

To ale není všechno z tvého rejstříku aktivit. Působíš také v muzikálech. Je ti tenhle žánr blízký?
Je to kombinace herectví a zpěvu. Divák si může vychutnat několik rovin emočního působení, což je to, co mě na tom baví.

V legendárním muzikálu Dracula jsi hrála jednu z Nymf. V Golemovi zase Marianu. Která z postav ti byla bližší?
Mariana i Nymfa jsou potvory a můžu si v nich vychutnat něco, co v reálném životě až tak často neukazuji.

V únoru bude mít premiéru Davidův Kat Mydlář. Jaká role tě čeká tady?
Žofie. Bohužel, zase pěkná potvora.

Nemyslíš si, že už je u nás muzikálů příliš?
Já si je pečlivě vybírám. Je dobré, když si může vybrat i divák.

V roce 2007 jsi také zkoušela v Národním divadle představení Dobře placená procházka. Jak to nakonec dopadlo?
Bylo to velmi krásné představení, které jsme přes rok hráli v Národním divadle. Pan Miloš Forman byl zajímavý režisér.

12.jpgOpusťme práci. Co dělá Olga Lounová, když má volno?
Olga nemá volno. Miluje svoji práci, takže se věnuje skládání nebo sledování hereckých kolegů ve filmech nebo na koncertech. Jinak ráda jezdím za rodinou.

Vánoce jsou za dveřmi (pozn.: rozhovor probíhal ještě před vánočními svátky). Už pečeš cukroví a balíš dárky?
Napečeno má maminka. Dárky mám zabaleny tak napůl, ale nakoupeny všechny. Miluji Vánoce a dávání dárků, tak snad budou mít všichni radost.

Co by jsi na závěr vzkázala čtenářům?
Každý rok v nás zanechá zaseté semínko. Ať vám z toho letošního ten příští rok vyroste urostlý strom, kypící zdravím, ať kvete a dělá radost druhým.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Archív Olgy Lounové