Jdi na obsah Jdi na menu
 


Frontman kapely Fleret Zdeněk Hrachový o připravované knize Umělci na šňůře: Je to poctivý materiál!

2. 6. 2013

jarmila_sulakova_a_fleret-22.jpgZdeněk Hrachový, frontman legendární valašské kapely Fleret, začal opět vařit na rádiu Valaška. Lépe řečeno, posluchači se dočkali dalšího pokračování oblíbeného pořadu s názvem Hrachova polévka, ve kterém muzikant povídá, co je v kapele nového, co ho trápí, z čeho má radost a vždy také přidá nějaký ten zajímavý recept. V květnovém díle nezapomněl zmínit třicáté výročí Fleretu a s ním spojené vydání knihy Umělci na šňůře, jejímž autorem je kulturní žurnalista a divadelní inspicient Jakub Malovaný.

O KNIZE
"Co nás čeká? Čeká nás oslava třicetin. V podstatě jsme začali už v lednu, kdy jsme si natočili živé CD - výběr našich 23 nejoblíbenějších písní a pokračujeme dál. Nafotili jsme novou kolekci fotek, chceme udělat nové plakáty a také máme nové placky. Samozřejmě strašně dlouho připravujeme knihu. Je to poctivý a velice čtivý materiál. Posháněli jsme i staré fotky od roku 1982, což je jakýsi nultý rok Fleretu, jelikož jsme byli ještě Šperhák. Knihu píše Jakub Malovaný, klučina, který má 20 let, ale dá se říct, že je to už renovovaný spisovatel, poněvadž napsal výbornou knížku rozhovorů, kde zpovídá třeba Tři sestry nebo Daniela Landu. Nám se jazyk, kterým tenhle mladý kluk píše, strašně líbí a tak jsme se s ním do toho pustili. Navíc je velmi pracovitý, věnuje se tomu už snad tři čtvrtě roku. Musím říct, že do knihy se dostane i pár pikantních fotek, samozřejmě v rámci slušnosti, například s Jarmilkou Šulákovou a bude to stát za to."

KŘEST
"Vydání knížky směřujeme na 20. července, kdy máme tradiční Rockovou noc pod hvězdami v Zádveřicích. Tam bychom chtěli knihu poprvé vytáhnout a pokřtít. Navíc celý koncert je koncipován tak, že na něm nevystoupí nikdo jiný, než ten, kdo hrál s Fleretem. Mám obrovskou radost, že tam bude Vlasta Redl s kapelou, bude tam Cestující hudba, ve které hraje náš bývalý zvukař Peťa Vítek a taky Peťa Chrastina, který se mnou Fleret spoluzakládal. Přijdou i další staří známí muzikanti, jako Zdeňa Jurásek, Dědek, Bonzo, Číňan, objevil jsem Davida Šedivého, který byl dlouho v cizině, přijede Tomáš Koudelka a účast přislíbil také Kačes, ač má zrovna celodenní akci ve Zlíně, s tím, že se urve minimálně na tři písničky. Myslím, že pro fanoušky to bude velice zajímavé."

Veškeré informace ohledně připravované publikace Umělci na šňůře postupně naleznete na speciální stránce www.facebook.com/umelcinasnure. Celý rozhovor se Zdeňkem Hrachovým naleznete na www.radiovalaska.cz.