Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdeněk Hrachový: Nová deska musí znít, ale i vonět

4. 7. 2011

1.jpgLegendární vizovická kapela Fleret vydala v červnu nové album. Jak říká kapelník Zdeněk Hrachový, je to ten správný flereťácký bigbít. Na desce naleznete již tradiční témata, jako je Valašsko a s ním spojené krásy. Není se čemu divit, takhle to Fleretům vyhovuje a takhle to fanoušky baví.

První červencovou sobotu zahráli Flereti v Lutonině. Obec, ležící nedaleko od Vizovic, slavila 750 let. Kapela tak s chutí popřála a zahrála to nejlepší ze své tvorby. V playlistu se objevily téměř všechny hity Fleretů, ale i nové písničky z aktuálního alba O krásách Valašska. To vyšlo v červnu a na podzim se bude propagovat. Jak? To se dozvíte z rozhovoru, který poskytl kapelník Zdeněk Hrachový.

Koncertujete raději na festivalech nebo v klubech, kam na vás přijdou jenom vaši fanoušci?
Máme to na půl. Vždycky v zimě máme rádi festivaly a jak jsou festivaly, tak máme rádi ty naše fanoušky. Ale je pravda, že když to teď vyhodnocuji, tak je lepší, když máme ty naše koncertíčky, kam přijdou lidé na nás. Protože tam se samozřejmě udělá větší atmosféra.

Co říkáš na dnešní koncert, který proběhl v rámci oslav obce Lutoniny, jenž slavila 750 let?
No, zdálo se mi, že lidé ještě moc neslaví. Nevím, jestli to bylo zvukem, ale nám se nehrálo dobře. To musím říct a řekli to všichni kluci z kapely. Byli jsme zavření v takové kukani, kde absolutně nešel udělat zvuk a odposlechy. A lidé byli pod střechou, takže já nevím, jak reagovali, jestli zpívali. Nejhorší je, když já nemám od lidí odezvu. Dneska z toho nemám dobrý pocit, ale tak to je. (úsměv) Tím znovu odpovídám, že nejlepší jsou koncerty v klubíku, když na nás přijdou lidé, kteří ví o co jde a je pohoda.

Na začátku června vám vyšla nová deska, která se jmenuje O krásách Valašska. Jak bys ji představil? V čem se například liší od těch předchozích?
Já bych řekl, že se zaplaťpánbůh neliší. Je to navázání na klasický Fleret po šesti letech. Mezi tím jsme vydali nějaké věci s Jarmilou Šulákovou a živák na DVD. Toto je další řadové CD Fleretů, na které fanoušci opravdu čekali šest let. A vlastně se i liší. Rozhodně v tom, že je tam jednoznačně lepší rytmická sekce. To CD úžasně šlape. Taky jsem nikdy neměl šest let na skládání písniček. Myslím si, že i v tom se liší. Jsou tam písničky, které jsou dost nadupané. Měl jsem opravdu čas si je přebrat a vybrat ty nejlepší, které jsme vyzkoušeli na fanoušky a fungují. CD z tohoto pohledu mělo čas uzrát a proto je, stejně jako ovoce, velmi dobře zralé. (úsměv)

Podle ukázek, které jsem měl možnost z nové desky slyšet, mi přijde i taková tvrdší, víc2.jpg bigbítovější. Je to tak?
Musím říct, že je tvrdší. Je to také důsledek toho, že my pomaličku končíme spolupráci s Jarmilkou Šulákovou, která má 82 let. Nemůžeme s ní dělat desku a spoléhat na to, že by s námi ještě rok, dva nebo tři jezdila po celé republice. Takže ta deska je z našeho srdíčka. My jsme se dost dlouho hamovali, když jsme ji doprovázeli s lidovými písněmi. Teď hrajeme bigbít, jaký jsme vždycky chtěli. Ten flereťácký.

Kdo je u vás v kapele tím hlavním motorem? Kdo chodí s novými nápady?
Muziku dělám většinou já. Mám tři textaře, se kterými si uděláme takový "brífink", jak říkáme v hospodě Pod Lipama ve Zlíně. Oni mi dávají texty, já si vybírám, udělám na to muziku. Potom se sejdeme s klukama a aranžujeme to. Takže ty motory jsou jasné - textaři plus já. A někdy, když potřebuji něco zaranžovat, tak mi pomáhá houslista Stáňa Bartošík, se kterým hraji vlastně od roku 1991. Ta páka, která to ve Fleretu nějak řadí a řídí dopředu je jasná.

Jsme na začátku léta, co plánujete na prázdniny?
Hlavně koncerty a festivaly. Musím říct, jsem překvapený, že nemáme moc festivalů. Spíš na Slovensku, což mě těší. Samozřejmě, u nás máme takové ty pro nás zásadní, jako je Masters Of Rock nebo Trnkobraní. Ty máme rádi. Teď jsme byli na Okolo Třeboně, což je úžasný festival na zámku v Třeboni. Máme také hodně samostatných koncertů po letních hospůdkách. Když vyjde počasí, tak se tam sejdou mraky lidí a nás to strašně baví. Tou muzikou tam dostaneme i lidi, kteří nás neznají, což je úžasné. Tím si získáváme nové fanoušky, kteří za námi potom chodí v tom lednu, únoru, březnu a dubnu do klubů, když se nehraje venku.

A je nějaký speciální koncert z toho letního programu, který bys přece jenom vypíchl?
Musím vypíchnout koncert v Zádveřicích, který si děláme sami. Je to už tradiční akce, tak zvaná Rocková noc pod hvězdami. Vždycky si tam vybereme kapely, letos máme jako hosty Mňágu a Žďorp nebo Michala Šindeláře, což je syn Dědka z Katapultu. Je to výborný bubeník, sám v Katapultu dlouho na bicí hrál. Líbí se mi, že teď jezdí se španělkou a navíc skládá výborné písničky. V Zádveřicích jsme skoro doma, a proto tam proběhne oficiální křest našeho nového CD.

3.jpgDočkají se fanoušci koncertní šňůry k vaší nové desce?
Ano, opravdu bude. Už se tiskne asi patnáct set plakátů. CD vyšlo na Den dětí, tedy 1. 6., byl také symbolický koncert v Ostravě, který se přenášel do Českého rozhlasu. V září se deska dostane do distribuce a my rozjedeme propagaci. Během září a října proběhne deset až patnáct koncertů po celé republice - Praha, Olomouc, Ostrava, Zlín a další města. Bude s námi jezdit Acoustic and Roll, což je Michal Šindelář se svojí partou. A uvidíme kdo dál. Bude s námi jezdit samozřejmě nějaká kořalka od Jelínka a něco od našich masařů. To bude trošičku pochutina i pro lidi, protože CD se jmenuje O krásách Valašska. Tím pádem musí znít, ale i vonět a člověk ho musí okoštovat, protože to jsou ty krásy Valašska. Takže máme naplánováno asi těch patnáct koncertů, které by měly být speciální - s vůní a chutí Valašska. (úsměv)

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Honza Mrlík, www.fleretmusic.cz