Jdi na obsah Jdi na menu
 


Endy Moon se představil na domácí půdě, zahrál ve zlínské Zelenáčově šopě

13. 1. 2012

Zlínská kapela Endy Moon 4PM Band, složená okolo schopného muzikanta Ondřeje Filáka (chcete-li Endyho Moona), tvoří zajímavou a kvalitní muziku na pomezí popu, funky a jazzu. Pánové hrají víceméně pro radost a muzika je baví, což je velmi znát. Navíc zbytečně nepodléhají žádné velké komerci.

01.jpg

Nyní delší dobu nekoncertovali, fanoušci je mohli vidět naživo až včera, kdy se představili ve zlínské Zelenáčově šopě. Endy Moon 4PM Band vznikl v roce 2009 a na svém kontě má zatím jednu desku s názvem Midnight in Rain. Druhá deska se připravuje, vyjít by měla během letošního roku. Hlavní postavou kapely je talentovaný zpěvák a baskytarista Ondřej Filák, který se obklopil zkušenými hudebníky. Za bubny můžete vidět a slyšet vynikajícího Davida Filáka (což je starší bratr Ondřeje), který dříve spolupracoval s Tomášem Klusem a nyní je členem legendární vizovické kapely Fleret. Dále v kapele působí klavírista a klávesista Petr Stojan spolu s kytaristou Matějem Morávkem, členem kapely Vlasty Redla.

02.jpg

Zvuk kapely stojí především na muzikantské zdatnosti všech hudebníků. Vychutnávat si můžete jednotlivé nástroje, ale i výsledný celek, který je podtržený zpěvem Ondřeje Filáka (svým hlasem vám v určitých momentech může připomínat Dana Bártu). Jasnou inspirací pro tvorbu této party byli Sting, Peter Gabriel či Stevie Wonder. Koneckonců, Ondřej Filák se tím nijak netají: "Abych pravdu řekl, začal jsem s hudbou kvůli Stingovi. Jeho hudba mě tak pohltila, že jsem se učil všechny jeho písně zpívat a hrál u toho na basu jako on. A to mi vlastně zůstalo," prozradil v rozhovru pro web i-kultura.cz. Než samotná kapela vznikla, přišlo na svět nejprve demo, které Ondřej Filák nahrával úplně sám: "Mělo pozitivní ohlasy jak u muzikantů, tak u nenáročných posluchačů, což je velmi těžko plnitelná hudební hranice. Různí lidé se mě ptali, proč se to nehraje někde v klubech naživo, a tak jsem sestavil kapelu."

03.jpg

Koncert v Zelenáčově šopě trval téměř hodinu a půl. Endy Moon zahrál kromě vlastních písniček, nutno podotknout, že texty jsou v angličtině, také cover verzi slavného hitu od Beatles Can't Buy Me Love, samozřejmě v úpravě odpovídající soundu kapely. Byla by velká škoda, kdyby tahle parta dál nepokračovala a netvořila, jelikož kvalitních kapel není nikdy dost.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.4pm-band.com