Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kryštoff/on je opravdu neobyčejný zážitek

4. 6. 2011

Zlínský filmový festival připravil spolu s Českou televizí velký dárek pro festivalové návštěvníky. Do Velkého kina přijela se speciálním programem kapela Kryštof. To, že šlo o velkou událost potvrzuje i fakt, že všechny koncerty, z již skončeného a netradičního turné, kdy Kryštof objížděl kinosály, byly beznadějně vyprodány. Například v Praze bylo koncertů hned deset.

1.jpg

Opravdu jde o unikátní koncertní show, kdy máte kapelu živě před sebou, ale také na filmovém plátně, kde běží takzvaný "pop-punkový" dokument, který mapuje historii jedné z nejlepších tuzemských kapel. Střídají se tak filmové pasáže a dobře známé písničky. To vše je navíc perfektně sladěno a zkrátka to šlape. Něco takového tady ještě nebylo.

2.jpg

Dvou hodinová jízda začala za zvuku písně Jeviště, kdy kapela postupně nastoupila na scénu. Nechyběl ani jeden z prvních hitů havířovské skupiny, kterým je Lolita. Postupně došlo i na písně Obchodník s deštěm, Atentát, Tak nějak málo tančím a také na aktuální Střepy. Kryštof zahrál vlastně z každého řadového alba něco. Při písni Stár z desky Mikrokosmos se ukázal kytarista Evžen Hofmann se svým skvělým sólem. Při jedné z písní se zase celá dechová sekce vydala mezi fanoušky. Kapela do průběhu nezasahovala žádným mluveným slovem, o to víc se mohl divák soustředit na dokument. Pouze v okamžiku, kdy došlo ke zvukovému výpadku, musel Richard Krajčo pohotově "dabovat".

3.jpg

Dokument je rozdělený do několika pasáží. Samozřejmě, nejdřív jsou na řadě začátky a vznik samotné kapely, která si kdysi říkala The Kryštof. V otevřené "zpovědi" nechybí ale ani peprnější témata, jako je dávná kauza na Slavíkovi či hádky a konflikty v kapele. Přesto všechno se ale fanoušek dozví, že se kluci mají rádi a neradi by, aby Kryštof někdy skončil. Promluvily i samotné partnerky muzikantů a naskytla se možnost nahlédnout do jejich soukromí. Také se představil realizační tým kapely. Humornější okamžiky nastávají, když je na řadě téma cestování na koncerty a nebo, když vypráví sám saxofonista Nikos Kuluris. Zvláštní pocity se ale v člověku mísí, když si na plátně může přečíst, co všechno dokáže bulvár vymyslet, aby ublížil. Tolik nesmyslných titulků pohromadě jste snad ještě neviděli. Během dokumentu dojde řeč také na úspěšnou akustickou éru, završenou koncertem v opeře, na koncerty v aulách i na předávání cen. Při závěrečných titulcích kapela zase postupně ze scény odpochodovala, kino bouřilo.

4.jpg

Potleskem ve stoje si fanoušci vyžádali přídavky, proto zazněly rychlé a svižné Ženy a vše ukončilo Zrcadlení, které Richard Krajčo dohrál na bicí. Kryštof v kině vás ani chvilku nenudí, jelikož se na vás hrne spousta zajímavého materiálu, který vznikal v průběhu let a do toho zní ty největší hity. Byla by škoda, kdyby tenhle jedinečný projekt nevyšel na DVD.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Lubomír Krupka, M. Dvořáček