Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petr Kolář je na vánočním turné, zavítal i do Zlína

1. 12. 2011

Úspěšný zpěvák Petr Kolář se v listopadu vydal na své vůbec první vánoční turné. Má za sebou již osm zastávek, včera se představil také ve Zlíně, kde zahrál to nejlepší ze své tvroby i vánoční koledy.

1.jpg

Skoro zaplněné Velké kino bylo svědkem křtu nové desky Čas nás naučí, která Petru Kolářovi vyšla 24. října. Natáčela se v Americe a obsahuje také rádiový hit Navzdory hříchům. Příběh téhle písničky určitě znáte z jiných médií. Petr si vybral jednu fanynku z publika, která placku polila šampusem. Křest ale proběhl až ve druhé polovině koncertu, předcházely mu ještě jiné události.

První půlka se nesla v akustickém duchu a mnohdy připomínala Kolářovo předchozí akustické turné, jehož záznam vyšel také na DVD (pozn.: Petr Kolář Akusticky v Karlíně - 2009). Na začátku byla tradiční "startovačka" Pojď si hrát, následovala Malá černá kočka a Jsem sám. Základní aranžmá písní zůstalo, ovšem na nepatrné úpravy přece jen došlo. Není se čemu divit. Z předchozí kapely, jenž Petra Koláře doprovázela na zmiňovaném akustickém turné, zůstal jen basák Jan Alán. Zbytek byl zcela obměněn. Příjemným oživením byla dechová sekce, o kterou se postaral Vladimír "Boryš" Secký. Petr Kolář nezapomněl zmínit ani svou muzikálovou éru, zazpíval něco z Třech mušketýrů (Dobře ji znám), něco z Galilea (Nikdy to nevzdám) a něco z Golema (Přísahám).

2.jpg

Jelikož jde o vánoční turné, tak po přestávce došla řada na vánoční koledy. Zazněly ty dobře známé jako Narodil se Kristus Pán (Kolář ji věnoval svým kamarádům, kteří jezdí na Vánoce do tepla, proto byla zahrána v letní "karibik" úpravě) nebo Chtíc, abys spal. Na pódiu se představil také host, kterým byl zlínský dětský sbor Cantica. Sbor si "střihl" jednu píseň sám a poté se k němu připojil Kolář a společně zazpívali další z hitů Jednou nebe zavolá (tu Kolář věnoval zase Petru Mukovi). Druhá polovina už nebyla akustická, kapela vyměnila nástroje a Kolář zazpíval pár písniček ze zmiňované nové desky. Písničky jsou povedené, opět chytlavé, za zmíňku stojí titulní skladba Čas nás naučí nebo Žijeme z lásky.

Samozřejmě, že i ve Zlíně se přidávalo, kino si tak ve stoje zazpívalo legendární hit Ještě že tě, lásko, mám a Schelingerovu Šípkovou růženku. Definitivní tečku za koncertem udělala píseň Kouzlo odejít. Petr Kolář opět dokázal, že je skvělý zpěvák, který by si toho slavíka určitě zasloužil. Ovšem jak je známo, tahle anketa není příliš objektivní a Karel Gott zůstane na první pozici zřejmě navěky. Vánoční turné Petra Koláře pokračuje 8. prosince v Hradci Králové a vyvrcholí 21. prosince v Ostravě.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Lenka Hatašová