Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrcholem narozeninového megakoncertu rádia Čas byl legendární Olympic

20. 11. 2011

Zlínské rádio Čas slavilo narozeniny a stejně jako každý rok i letos uspořádalo pořádný megakoncert. Dlouhý večírek, na němž vystoupila řada interpretů, ukončila legendární skupina Olympic, která v příštím roce oslaví neuvěřitelných 50 let.

01.jpg

Během večera se v hale Euronics představili například Standa Hložek a Petr Kotvald, Věra Špinarová či Miro Žbirka. Mimochodem, nestárnoucí Miro, který byl obklopen mladou kapelou, zněl opravdu perfektně. Jako poslední se publiku představil další nestor české hudební scény, kterým je Olympic. Ten ve svém 40minutovém setu zahrál své největší hity. 

A vzal to pěkně od podlahy, jako první zazněla prastará pecka Dej mi víc své lásky. Velkou část písničky odzpívalo publikum. Stačilo, aby Petr Janda odstoupil od mikrofonu. Po dalším dobře známém hitu Bon soir mademoiselle Paris se dostalo také na poměrně novou písničku S tebou. Ta je ze zatím posledního řadového alba Olympicu, tedy ze Sopky, která vyšla v roce 2007. Ale nemyslete si, že Olympic už jen objíždí republiku a užívá si své zasloužené slávy. Kdepak. Momentálně jsou v přípravách velké oslavy 50 let a s tím souvisí i série "retro koncertů". Jedná se o naprostou unikátnost, kterou kapela připravila pro své věrné fanoušky. Od letošního března se každý měsíc v pražské Malostranské besedě koná koncert, který shrnuje postupně každé řadové album. Představte si tu práci, když kapela nazkouší za jeden měsíc 43 let staré album (pozn. Želva skutečně vyšla v roce 1968), odehraje jej a už se chystá na další. Opravdu, klobouk dolů. Třešničkou na dortu je potom live nahrávka z každého retra, která vychází v limitované edici. Taková památka by v žádném případě neměla chybět ve sbírce opravdového fanouška. 29. listopadu je na řadě už šestá zastávka v bohaté historii kapely, tentokráte se jedná o Trilogy, tedy alba Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. Ale zpět ke zlínskému koncertu.

02.jpg

V rychle plynoucím setu zazněl i song z druhého sólového alba Petra Jandy, které nese název Jednou jó, jednou né a vyšlo v roce 2008. Píseň Ještě držím pohromadě je vynikající rokenrol a vypovídá o dobrém zdravotním stavu samotného frontmana. Že je Petr Janda ve skvělé formě dokazuje i jeho obrovské nasazení a chuť do koncertování. Zpíval naprosto bezchybně, v určitých chvílích měl skvěle "nakřáplý" hlas. No a o jeho hráčském umění není pochyb. Závěr písně Jednou okořenil skvělou kytarovou dohrávkou, člověka doslova mrazilo v zádech. Pozadu ale nezůstal ani zbytek kapely. Milan Broum je rovněž skvělý baskytarista, Jirka Valenta zvládá krom hry na klávesy i flétnu a foukací harmoniku a Milan Peroutka za bicíma je jistota.

03.jpg

Závěr koncertu vyplnily hitovky, které hraje rádio Čas nejčastěji. Byl Dynamit, Otázky, Okno mé lásky a samozřejmě Želva. Poté se Olympic odebral do šatny, ale publikum se nedalo a přece jenom si ten přídavek vyřvalo. Taky co by to bylo za koncert, kdyby jej neuzavřela Jasná zpráva. A opět nastal ten zajímavý okamžik, kdy Petr Janda odstoupil od mikrofonu a ... Ano, zpívala celá hala. To byla ovšem definitivní tečka za koncertem i narozeninovým megakoncertem rádia Čas. Olympic nezklamal a ukázal, že pořád hraje jako za mlada. Příští rok tak proběhnou zmiňované velké oslavy a halové turné. No uznejte, není 50 let existence jedné kapely naprosto skvělé a jedinečné?

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.zlin.cz