Jdi na obsah Jdi na menu
 


Robert Kodym: Nová deska, to jsou klasický a pestrý Wanastovky!

24. 11. 2011

01.jpgLegendární kapela Wanastowi Vjecy vydala po pěti letech novou řadovou desku. Povedlo se jí to v tichosti, bez větší asistence médií. Frontman a kytarista Robert Kodym v rozhovoru prozradil, jak samotné dílo vznikalo a také vysvětlil, proč nese zajímavý název Letíme na Wenuši.

"Nahrávali jsme všechno živě, jako za starých dobrých analogových časů," vzpomíná Kodym, který je také autorem většiny písní. Když v loňském roce opustil kapelu baskytarista P.B.Ch., vypadalo to s další činností Wanastovek bledě. Ovšem Robert Kodym povolal staronové tváře a s chutí se pustil do práce.

Po pěti letech jste vydali nové řadové album. Vlastně se jedná o jakýsi další comeback Wanastovek. Jak byste desku představil, Roberte? Co na ní fanoušci naleznou?
Jsou na ní pecky, který jsem naskládal za posledních dva a půl roku. Celé léto jsme s kapelou zkoušeli a v září a říjnu točili a míchali ve studiích Sono. Řekl bych, že to jsou klasický pestrý Wanastovky.

Pokračujete ve stylu desky Torpédo, nebo se vracíte ke svým kořenům?
Rozhodně nikam stylově nezahýbáme, držíme se svýho kopyta a jdeme cestou, která má svůj směr.

Všiml jsem si, že jste oprášili prastarou píseň Ca plane pour moi, kterou v originále zpívá Plastic Bertrand. Jedná se o jedinou cover verzi na vaší desce?
Jo, to je jedinej cover. Tu věc miluji od dětství. Bylo mi asi deset, když jsem jí slyšel poprvé. Je to největší světový punkový hit ve francouzštině.

Nová deska se jmenuje Letíme na Wenuši. Proč zrovna takový zajímavý název? Čí to byl nápad? Osobně bych tipoval, že váš.
To je podle mojí titulní písně. Je to symbol novýho začátku. Prostě kluci založej kapelu, nalezou do svý rakety na hnědý uhlí a letěj zakalit na Venuši. To je snad jasný, ne?02.jpg

Desku jste nahrávali ve staronové sestavě, ale už bez baskytaristy P.B.Ch., který kapelu v loňském roce opustil. Vrátil se Štěpán Smetáček a Radek Havlíček. Jak probíhala samotná práce ve studiu?
Bylo to super. Je radost točit ve studiu, co je tak dobrý, že se tam pravidelně můžeme potkat se světovejma hvězdama jako je David Bowie, Nazareth, Living Colour, Julian Lennon, Mike Stern, Levellers, Siouxie and the Banshees nebo Glen Hansard.

Lišilo se nahrávání nějak výrazně oproti minulým deskám? Jak dlouho vlastně CD vznikalo?
Po dlouhý době jsme nahrávali ve studiu všechno živě, jako za starých dobrých analogových časů. Na desce je to znát. První písničky jsem začal psát asi před třemi lety.

Byli na desku přizváni i nějací hosté?
V písni Veronika hraje na basu Doug Wimbish z newyorský kapely Living Colour. Vokály někde zpívá Lenka Dusilová, Anna K. a Karolína Kalandrová.

Deska vyšla bez jakéhokoliv mediálního humbuku, naprosto v tichosti, nepočítám-li vaše stránky na Facebooku, které dodávaly informace. Nebyl to risk? Hodně lidí vůbec netušilo, co připravujete.
No, my jsme se s dokončením asi o dva týdny protáhli, tak byl ten humbuk taky ve skluzu.

03.jpgV aktuální sestavě jste se ještě moc neukázali na pódiích. Připravujete koncerty, případně i nějaké větší turné?
Příští rok v březnu a v dubnu jedeme turné v Čechách i na Slovensku. Bude to asi 18 koncertů. Povezeme s sebou velkej cirkus audiovizuálních vymožeností.

Kdo nosí ve Wanastowých Věcech nové nápady, kdo je takovým tím hlavním motorem?
Většinu písniček píšu já, tak na mě zbývá tím pádem i ten motor.

Kde berete inspiraci při psaní písní?
Život, láska, fantazie, romantika, poetika…

Vzpomenete si například, jak vznikl hit Panic, který jste napsal ještě v dobách Lucie?
Jo, jasně. Seděl jsem v tureckém sedu s kytarou v bytě na Praze 4. A najednou se to stalo…

Když už jsme u té Lucie, nedá mi to a musím se zeptat na otázku, kterou zřejmě dostáváte často. Jak to vypadá s návratem téhle legendární skupiny, která má už sedmým rokem uměleckou pauzu?
Vypadá to dobře. Rádi bychom zahráli živě nějaké pořádné turné. Snad v příštích letech.

Na závěr máte možnost něco vzkázat čtenářům.
Pořid'te si CD Letíme na Wenuši. Stojí to za to!

06.jpg

Aktuální sestava kapely Wanastowi Vjecy

Zleva: Radek Havlíček (baskytara), Robert Kodym (kytara, zpěv), Štěpán Smetáček (bicí), Tomáš Vartecký (kytara)

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Archív kapely (www.wanastowivjecy.cz), MF DNES