Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daniel Doležal: Jsem zklamaný z nízké návštěvnosti

8. 5. 2011

1.jpgNa konci dubna se v Kamenici u Prahy konal druhý ročník Sahulafestu. Jde o festival, který uctívá památku legendárního kytaristy a zpěváka Františka Sahuly. Program byl opět vydařený, zahrály skvělé kapely. Ovšem, jak uvádí jeden z organizátorů Daniel Doležal, zklamáním byl velmi slabý počet návštěvníků.

Na festivalu proběhl také křest nové desky Fanánka a Synů výčepu, což je kapela, kterou převzal lídr Tří sester po Sahulově smrti. "Křtilo se v sahulovském stylu," směje se Daniel Doležal, kterému se přezdívá Dodo.

Minulý týden se v Kamenici u Prahy konal již druhý ročník Sahulafestu. Když jsme spolu mluvili naposledy, tak jsi nevěděl, zda vůbec bude. Jak se tedy letos vydařil? Jak jej hodnotíš?
No… Asi takhle. Festival sám o sobě byl naplánovaný dobře. Ovšem výsledek byl pro mě osobně krajně nepříznivý. Teď to nemyslím ani tak po finanční stránce, protože i kdyby se vydělalo, tak z toho nic nemám. Spíš jsem zklamaný, že byla dost slabá účast. Příprava stojí spoustu času a práce. Když je pak výsledek jiný než očekáváš, tak tě to nepříjemně překvapí, nasere. Aspoň, že ti, co přišli, se skvěle bavili.

Není škoda, že se dostavilo málo lidí, když program byl ještě lepší než loni?
Škoda to určitě je, ale litovat můžou akorát ti, kteří nepřijeli.

Způsobil nízký počet návštěvníků nějaké vážné komplikace? Dejme tomu, že by byl v ohrožení příští ročník?
(úsměv) Mě určitě. Ještě nějaký čas mi bude trvat, než dořeším letošní ročník a pak začnu teprve přemýšlet o tom, co dál. Otázka číslo jedna - bude vůbec další ročník? Otázka číslo dvě - bude v Kamenici?2.jpg

Asi je teď opravdu předčasné se ptát, ale zkusím to. Máš tedy v plánu připravit i další ročník festivalu, který uctívá památku legendárního Františka Sahuly?
Samozřejmě, že bych chtěl pokračovat. Dělám to pro Frantu a pro lidi. Je ale nevyhnutelné sehnat silného sponzora. Nebo skupinu těch menších. Bez toho to bohužel nepůjde. Paradox je, že před druhým ročníkem jsem oběhal dost firem a doprošoval se. Výsledek nula. Teď, když je po něm, tak se mi už pár podnikatelů ozvalo. Takže jsem se domluvil, že pokud ten třetí bude, bude i spolupráce.

Vraťme se ale zpět. Co bylo ještě oproti loňskému ročníku jinak? Byly nějaké novinky?
Koncept byl v podstatě stejný, rozdíl byl jen v tom, že probíhala spolupráce s rádiem Beat a měli jsme na něm reklamu. No a také změna značky piva. (smích)

Fanánek a Synové výčepu vydali novou desku Miluáju Chána. Na Sahulafestu proběhl slavnostní křest. Jak probíhal a kdo křtil?
Probíhal v sahulovském stylu. Tedy křtilo se pivem a zelenou, což se smíchalo v "magické oko". Tím se cédo polilo. Ono těch hostů bylo víc: Bára Špotáková, Supice Veronika, Michal Šenbauer. Tím, kdo křtil, byla ale Bára. Dále se přijeli podívat třeba i Zelí a Šéba (pozn.: oba jsou bývalí členové kapely S.P.S.).

3.jpgBěhem večera se představily skupiny R.Z.M., M.Z.H., Totální nasazení, Doctor P.P. a již zmiňovaní Synové výčepu v čele s Fanánkem. Který z interpretů tě nejvíc překvapil a proč?
Překvapují mě neustále všichni. Už jen tím, jak se mi snaží vyjít vstříc a podpořit akci. Kluci, díky! Ono je strašně těžký někoho vyzdvihnout, protože krom R.Z.M. znám tvorbu všech ostatních kapel. Ale teď už poslouchám i R.Z.M. (smích) Prostě mám rád všechny, kteří vystupovali.

Podle čeho jsi letošní účinkující vybíral?
Člověče, já je nevybíral. Tohle je zásluha Mafuny. My jsme se domluvili, že Pavel provede výběr a pak ho zkonzultujeme, což se stalo. Popravdě řečeno, jsem rád, že mi s tím Pavel pomáhá, protože bez něj by to bylo strašně těžký. Pájo, díky!

Představ si, že máš možnost neomezeného výběru, můžeš říct úplně kohokoliv. Koho bys rád na festival pozval? Kdo by ti udělal radost?
Uf… Hele, zůstaneme v českých luzích a hájích. Takže: Tři sestry, S.P.S., Visací zámek, Plexis a všechny ostatní, co už se festu zúčastnili.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Archív Daniela Doležala, Jana Hřebeská