Jdi na obsah Jdi na menu
 


Synové jedou dál, zavítali i na Moravu

29. 11. 2008

Skupina Synové výčepu jede dál! Když byl letos brutálně zavražděn kytarista a zpěvák František Sahula, skupiny se ujal jeho kamarád Lou Fanánek Hagen. Znali se spolu dlouhá léta, ještě z působení v kapele Spálená tlumivka.

S Františkem Sahulou jsem navázal kontakt loni, před festivalem Okoř. Dokonce mi přislíbil i rozhovor, což mě moc potěšilo. Bohužel, rozhovor už nebude. Květen 2008 rozhodl jinak. Dva mladíci Františka brutálně zavraždili v chatové oblasti Skuheř u Kamenice. Dodnes není znám výsledek šetření.

Synové výčepu, kapela, kterou Sahula založil po jednom ze svých odchodů od Tří sester, ovšem nezanikli. Fanánek se jich ujal a nacvičil největší hity s Františkovi dílny. Navíc, Synové přichystali krátké předvánoční turné, kdy navštíví pár měst. Jako speciální hosty si s sebou vzali M.Z.H. a Doctora P.P. Jedna ze zastávek byla i na Moravě. Konkrétně ve Zborovicích u Kroměříže. To jsem si nemohl nechat ujít.

Obrazek

Po šťastném příjezdu do Zborovic jsem hledal Sokolovnu, kde se koncert odehrával. A také se dozvěděl špatnou zprávu: Doctor P.P. nepřijede! Vystoupí nějaká místní kapela. Ta místní kapela se jmenovala TIPTOP-Q a hrála rockovej bigbít. Ve Zborovicích předskakovala už i Škworům. Nebyla špatná, ovšem Doctor je Doctor. Začala před devátou a hrála asi hodinku. Na parketu ještě nebylo moc lidí, většina se občerstvovala u výčepu. A protože písničky téhle trojčlenné kapely neznám, nemůžu je hodnit.

Záruka kvality nastala kolem desáté. To už se pódium předělávalo pro M.Z.H. Bylo mi jasné, že bude velká show. Skupina dorazila bez Semíra a Ládi. Na postu zpěváka stále přetrvává vynikající Akrij alias Jirka Šimůnek, který nahradil Jonyse, ten se zotavuje po těžkém úrazu. Celý výstup začal intrem v podání Fantomase. M.Z.H. předvedli svůj klasický set písní a moc povedená je i, ještě nevydaná, píseň Jinočany. Velmi dobrý výkon předvedl Mafuna, který pomáhal se zpěvem, co to šlo. Jarouška to zase po celou dobu táhlo k přední řadě, kde měl svůj fanklub fanynek. Nechybělo ani tradiční Tajemství Daniela Landy, které naznačilo, že se výstup chýlí ke konci.

Po M.Z.H. přišel hlavní chod večera. Ten také začal intrem a velmi dobrým - South Park mixem. Fanánek se Syny výčepu začal set písní vzpomínající na Frantu Sahulu Bílou paní. Mistrovo nasazení mě velice překvapilo a potěšilo. Zazněl i Metal, Nottingham, Mustafa nebo Hroch. Nezapomnělo se ani na nejsmutnější píseň Stíny na duši. Překvapením byl Nouzovej východ, tuhle píseň František chystal na novou desku. Z posledního alba Chlapecká 4 zazněly písně 120 GLS, Životem podvedenej, Helenka, Hasiči a Českosynovská. Výstup ukončila Lambáda. Na závěr přišel i přídavek, zazněl legendární Průša. To přišla opět chvíle Jarouška, který vtipně zahrál Růžu a dokonce ukázal i skákací prdel. Druhá přídavková píseň Vídeň byla ve znamení dechové sekce v podání Žmulína.

Závěr je jasný. Vynikající koncert a vzpomínka na Františka Sahulu. Kluci, díky!

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.synovevycepu.cz