Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie Tří sester

19. 12. 2007

Obrazek

Tři sestry jsou česká rocková skupina, která vznikla na jaře v roce 1985 v pražském Bráníku, během jedné kovárenské pitky. Během své existence se zařadily mezi legendy českého rocku a to především kombinací svižného punk rocku s harmonikou a hlavně geniálními vtipnými texty o alkoholu, lásce a vůbec životních příhodách. Na svém kontě mají přes svoji žánrovou vyhraněnost statisíce prodaných desek. Příznivce získávají především díky svému neúnavnému koncertování prakticky po celé republice a to jak v malých omšelých kulturních domech na vesnici, tak před několikatisícovými davy fanoušků ve městech.

Jak je už zmíněno, kapela vznikla na jaře 1985 v Praze. Původní sestava vypadala takto: Ing. Tomáš Doležal (přezdívaný jako Ing. Magor), Hadr, Skiol Podraga (přezdívaný jako Sup) a Petr Jírovec (přezdívaný jako Dachau). Koncertní premiéru měly Sestry na hollywoodském večírku k Magorovým dvacetinám hned v červnu 1985. Na konci prázdnin vstupují do souboru hned tři zpěváci (zase během jedné pitky) - Bombur, Síma a Fanánek. Následovalo několik bezúspěšných vystoupení na soutěžích ZUČ a SSM ve strahovských klubech. V září 1987 se konalo famózní chmelové turné, jemuž předcházela čistka mezi zpěváky, jíž odolal pouze Fanánek. Do kapely přišel kytarista Nikotýn. Tři sestry chvíli hrály se dvěma kytaristy, ale zanedlouho Jírovec emigroval. Po této změně se konaly další klubová vystoupení a výrazný úspěch skupiny přichází v roce 1988 na Rockfestu. V letech 1988-1989 nastoupili do základní vojenské služby Sup, Magor a Hadr.

V létě 1990 se Tři sestry objevují na albové kompilaci Punk 'n' Oi. V listopadu 1990 vychází první dlouhohrající album Na Kovárně, to je nářez, které dostalo cenu Melodie za "Objev roku". Po celá 90. léta až do současnosti pak skupina vydávala poměrně pravidelně nové desky. Roku 1993 nahradil původního harmonikáře Supa nový, Sup II. V roce 1994 skupinu opustil kytarista Nikotýn, kterého nahradil Ronald Seitl a opět přistoupivší František Sahula. Velkou ztrátu soubor utrpěl v lednu 1996, kdy tragicky zahynul bubeník Hadr. Nahradil ho Bubenec, dnes známý jako Franta Vrána. Roku 1996 odešel také Sup II., kterého nahradila Supice. František Sahula soubor opustil roku 1997, na jeho místo nastoupil Cvanc.

Zajímavost: oficiální internetové stránky skupiny www.trisestry.cz, byly založeny v roce 1998.

10. června 2000 skupina velkolepě oslavila své 15. narozeniny koncertem v Praze na Štvanici. Na přelomu tisíciletí a pak ještě v letech 2003 až 2004 se souborem opět mihnul Franta Sahula. Nejnovějším členem se v roce 2003 stal kytarista Zdeněk Petr. S kapelou vystupují také houslista Franta Kacafírek a saxofonista Jaroušek. V roce 2005 oslavila skupina už 20. narozeniny, oslavy probíhaly na Džbáně, kde se výroční koncerty odehrávaly a odehrávají i v dalších letech.

 

Sestava Tří sester:

František Moravec (Lou Fanánek Hagen) - zpěv

Tomáš Doležal (Ing. Magor) - baskytara, kapelník

Petr Lukeš (Bubenec, Franta Vrána) - bicí

Ronald Seitl (Kapitán Korkorán, Pekelná ruka) - kytara

Veronika Borovková (Supice) - harmonika

Zdeněk Petr (Zdenál) - kytara

Martin Roušar (Jaroušek) - saxofon, klarinet

Franta Kacafírek (Káca) - housle

 

Poznámka: Podrobnější informace o jednotlivých členech skupiny naleznete v seriálu Členové Souboru kreténů, který vyšel zde na stránkách v roce 2008. Aktualizovanou historii skupiny naleznete zde.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Archív