Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeden z nejlepších večerů

28. 5. 2008

V sobotu 24.5. se uskutečnil v letním areálu v Žopech u Kroměříže koncert Tří sester v rámci Gambrinus tour 2008. Jako předkapely se ukázaly formace Doctor P.P. a E!E, večer po Sestrách zakončili M.Z.H. V přestávkovém programu zazpíval Fanánek písně z nového sólového alba Jevany.

Obrazek

Najít místo konání koncertu v Žopech nebylo zrovna jednoduché, ale po šťastném nálezu jsem byl mile překvapen - malý a útulný areál, kde už stálo pódium i s hospodou. Celý večer odstartoval Doctor P.P., který předvedl skvělou show a dostal tak všechny do správné nálady. Zazněly písně jako Já a můj Bak, Já mám vztek, Whisky co má šťávu, Mám rád kofein a třeba také Temelín, který byl vzpomínkou na Františka Sahulu.

Druhou předkapelu E!E jsem až tak důkladně neznal a tak jsem byl zvědavý, co předvede. Nastal opravdu nářez a pogovalo se jako o život. E!E mě velmi zaujaly a určitě patří mezi mé oblíbené kapely. Písničky jako Koš, Hovno, Brigáda nebo Vláček prostě nemají chybu.

Když předkapely dohrály začalo dlouhé ladění a chystání. Těžkou chvíly jsme si krátili sledováním Strašlivého filmu II., který byl opravdu strašlivý a velmi humorný. Už se stmívalo a začala hrát Vlachovka, bylo jasné, že na pódium přicházejí Tři sestry. Nakoply nás, jako vždy, Aidskou a zněly písně jak staré, tak nové, konkrétně z alba Mydlovary. Fanánek už neměl po ruce texty na papíře, ale rovnou v notebooku. Lidé se bavili dobře a panovala výborná atmosféra. Po první půli si část souboru udělala pauzu, ale druhá část, spolu s Fanánkem, zůstala, aby přednesla písně z alba Jevany, což je Fanánkova sólovka.

Písně zazněly čtyři. Jmenovitě: Boleslav, Rádio Taliban, Tuica a Jaj, ty kokot. Zejména u Tuici mě mrazilo, protože tak krásný přednes, co předvedl Fanánek, to nemělo chybu. Navíc se vybavil záchranářskou bundou v oranžové barvě, protože se k písni natáčí videoklip. No a zapařit se dalo i na Jaj, ty kokot, která má trochu jinou podobu než ve filmu Poslední plavky.

Druhá půle sesterského výstupu začala tradičně písní Sovy v mazutu a tím padla druhá vzpomínka na Františka Sahulu. Všiml jsem si, že některé fanynky měly slzu v oku. Z tvorby Sahuly zazněly ještě písně Hej, mistře a Život je takovej, na který se dalo výborně odvázat. Sestrám se končit nechtělo, hlavně Vránovi, který nás celý večer bavil svými kreacemi a hláškami. Na závěr zazaněla Kovárna a Sestry odešly. Ale ještě se dvakrát vrátily a zahrály přídavky. Celý večer zakončily již tradičním popěvkem Muzikanti co děláte.

Potom začalo hodně lidí odcházet. Ovšem netušili, jakou udělali chybu. Na pódiu se objevili M.Z.H. a předvedli super výkon. Ovšem bez Jonyse, který je v nemocnici po těžkém úrazu. Přeji mu brzké uzdravení a těším se, až ho zase uvidím na koncertě. Role zpěváka se tak uchopil Akrij Kenumis. Zněly písně, jako Kambek, Hrací hodiny, ale také Tajemství Daniela Landy, které je jedinečné. Na pódiu se ukázal i Fanánek a Franta Vrána. Už s flaškou v ruce. To znamená, že tenhle večírek se povedl náramně.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Archív