Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie Synů výčepu

2. 1. 2008

Obrazek

Hudební skupina Synové výčepu byla založena v roce 1991 po jednom z odchodů, respektive prvním odchodu, Františka Sahuly ze souboru Tři sestry. Natáčí se demo a ve spolupráci s vydavatelstvím EMI vzniká kontroverzní, ale velmi úspěšná deska V továrně je dobře (1992). Zároveň s ní vzniká videoklip Lambáda, na kterém se podílí i Česká televize. To, že souběžně vzniká legendární videoklip Průša kapely Hagen Baden, kde Franta Sahula hraje roli úchyla a zároveň se autorsky podílí na CD, jistě většina z vás ví. V roce 1994 Franta Sahula se Syny výčepu přechází ke konkurenční Sony Music Bonton a natáčejí album Blues pro Hitchcocka. Kapela už je bohužel ve stínu komerčně úspěšnějších Tří sester, neb Sahula začal hrát, jako stálý člen Sester a natáčí s nimi i řadová CD. Vznikají společné projekty Sester a Synů, kupříkladu první Kovárenské vánoce v Bunkru, klubu, který už bohužel zanikl. Kapely spolu jedou také několik turné. Přesto vznikají i další Sahulovy alba, a to Kyvadlo a jáma (1995, jediná řadová deska, kde je František bez Synů) a živý koncert v Bunkru Žyvě (1996). To vše u vydavatelství BM Music a ve spolupráci s legendárním producentem, který spolupracoval i s Hagen Badenem, Václavem Veselým. Následuje Sahulův definitivní odchod ze Tří sester a konec působení v souboru, jako stálý člen a nosná kytara. Posléze vzniká u BMG Arioly další řadové album Hurrá na Měsíc (1998). Kapela má v té době už úplně novou sestavu, jádro souboru pochází z Litoměřic, což se jeví jako dobrá volba. Hudebníci jsou totiž zdatní, neb předtím hráli crossover. V této sestavě hraje skupina koncerty a natáčí nové album na přelomu roku 2006. Pro velký zájem fanoušků o souhrnnou tvorbu Františka Sahuly a potažmo i spoluautorů ze Synů výčepu, především kytaristy Rostislava Cermana, vzniká v roce 2002 výběr ze Sahulovy tvorby Bestie Off. Poté Sahula opět hostuje se Třemi sestrami a spolupráce je přerušena až v roce 2004. Od března 2006 Sahula skládá nové skladby a píše texty. Výsledkem je bohužel poslední vynikající album Chlapecká 4.

 

Představení jednotlivých členů kapely

František Sahula - Pro mnohé netřeba představovat. Skvělý kytarista, skladatel a zpěvák. Více se dočtete v seriálu Členové Souboru kreténů.

Rosťa Cerman - Vystudoval hru na akordeon, později se z něj stává kytarista. Vášnivě miluje hokej a motorky. Před nástupem do Synů výčepu hrál v kapele Please Don´t Care, šlo o crossover. Skladatel a příležitostný textař. Organizátor takzvaně povrchních věcí, které Sahulu neberou. Například odvoz aparatury, zkoušky a nahánění hudebníků do zkušebny z hospody a od manželek nebo milenek. Miluje rohlík se salámem. Je skvělý na výběr kytar.

Pavel Musil (Žmulín) - Před nástupem do Synů výčepu působil taktéž v kapele Please Don´t Care. Má rád Formule 1 a všechno ženské pohlaví, co má zadek. Majitel sítě dvou butiků v Litoměřicích, odborný konzultant pro image kapely, co se týče oblečení.

Milan Široký (Šíra) - Před nástupem do Synů výčepu vystřídal spousty kapel a mezi nimi i Orchestr Felixe Slováčka. Z litoměřických souborů to byly Existence a Colleus. Jeho vzdělání je Konzervatoř - bubny a klavír. Jeho povolání, mimo hudbu, je transport peněz - řidič, první střelec. Po natočení posledního alba Chlapecká 4 byl vyměněn za Jirku Otce.

 

Poznámka: Po zavraždění Františka Sahuly se kapely ujímá Lou Fanánek Hagen. A pod názvem Fanánek a Synové výčepu dál příležitostně koncertují. Více zde.

Aktuální sestava: Fanánek (zpěv), Rosťa Cerman (kytara, zpěv), Martin Kupec (kytara), Pavel Musil (basa), Jirka Otec (bicí)

 

Autor: Jakub Malovaný (zdroj: www.synovevycepu.cz)

Foto: www.sahula.cz